logo03

بابک فردوسی، دانشمند آوانگارد ناسا

بابک فردوسی، دانشمند آوانگارد ناسا
بابک فردوسی مهندس سیستم ایرانی-امریکایی است که در آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا فعالیت می‌کند. او در مأموریت مریخ‌نورد کنجکاوی (کیوریاسیدی)مدیریت پرواز را بر عهده داشت و از اعضای پروژه ی کاوشگر کاسینی-هویگنس بود

دنیای پردازش آنلاین: بابک فردوسی مهندس سیستم ایرانی-امریکایی است که در آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا فعالیت می‌کند. او در مأموریت مریخ‌نورد کنجکاوی (کیوریاسیدی)مدیریت پرواز را بر عهده داشت و از اعضای پروژه ی کاوشگر کاسینی-هویگنس بود. هنگام مأموریت مریخ‌نورد کنجکاوی در اوت ۲۰۱۲، مدل عجیب موهای وی که به سبک موهاک بود توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد و سبب معروفیت وی شد.
وی و مدل مویش به‌طور غیرمنتظره‌ای تبدیل به میم اینترنتی و نمادی از این مأموریت در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی شد.

اوباما نیز طی پیام تبریک تلفنی‌اش به تیم مریخ‌نورد کنجکاوی، اشاره‌ای به بابک فردوسی (تحت عنوان «Mohawk Guy» که بعداً به این لقب معروف شد) و شوخی‌ای درباره ی وی و مدل مویش کرد.
فردوسی توضیح داد او در هر مأموریت مدل مویش را به یک سبک درست می‌کند و این‌بار طبق رأی اکثریت اعضای تیم، مدل موهاک را انتخاب کرد.
او در مصاحبه‌ای گفت:

«اگر مدل موهای موهاک من باعث ایجاد هیجان در تعداد اندکی بیشتر از افراد درباره ی علم و این مأموریت بشود، این فوق‌العاده است!»

بابک فردوسی در ۷ نوامبر ۱۹۷۹ در شهر فیلادلفیا در ایالت پنسیلوانیا به دنیا آمد. پدر وی اهل ایران و مادرش بزرگ‌شده ی امریکا است. خانواده ی فردوسی پس از تولد وی به منطقه ی خلیج سن فرانسیسکو مهاجرت کردند. خانواده ی او بار دیگر در سال ۱۹۹۱ به توکیو نقل مکان کردند. درآن‌جا بابک در یک مدرسه ی انگلیسی‌زبان تحصیل خود را در مقطع دبیرستان به پایان برد.
وی پس از قبولی در مقطع دبیرستان -در سال ۱۹۹۷- در دانشگاه واشینگتن نام‌نویسی کرد. او که از کودکی رؤیای رسیدن به بالاترین درجات رشته ی هوافضا را در سر داشت، موفق شد تا از دانشگاه واشینگتن در همین رشته فارغ‌التحصیل شود. وی در همان سال‌ها زیر نظر برنده ی نوبل فیزیک، هانس جرج دهملت، به‌عنوان یکی از اعضای تیم تحقیقاتی فعالیت می‌کرد.

فردوسی در سال ۲۰۰۱ در مؤسسه فناوری ماساچوست در رشته ی هوافضا ثبت نام کرد و در آن‌جا به گروه Lean Aerospace Initiative پیوست.
وی تا سال ۲۰۰۳ در این گروه باقی‌ماند. بابک فردوسی پس از جدا شدن از گروه LAI، در سمت مهندس در آزمایشگاه پیشرانه جت در سازمان ناسا مشغول به فعالیت شد و در پروژه ی مریخ‌نورد کنجکاوی شرکت داشت. او همچنین در پروژه کاوشگر کاسینی-هویگنس به‌عنوان یکی از اعضای آن پروژه فعالیت می‌کرد.

mit معروفترین مؤسسه تحقیقات فضایی و متشکل از تعدادی از نخبگان مهندسی است که در ۱۰ سال اخیر پروازهای فضایی ناسا را هدایت می‌کنند.
پس از اینکه کاوشگر ناسا در سیاره مریخ با موفقیت فرود آمد این فرود موفقیت‌آمیز هم سازمان ناسا را به موفقیت بزرگی رساند و هم از دانشمندانی که مسؤولیت این پروژه را برعهده داشتند ستاره‌های جهانی ساخت.
بابک فردوسی به دو دلیل در موفقیت کاوشگر ناسا در سیاره مریخ به شهرت قابل توجهی دست یافته است و این دلایل باعث شده تا نام بابک فردوسی در میان اسامی دانشمندان ایرانی ناسا مطرح باشد.
اول اینکه یکی از اعضای این تیم بود و مدیریت پرواز ناسا را به عهده داشت و دلیل دیگر مدل موی تاج خروسی بود!

قبل از این همه کارمندان ناسا شهرت خود را تنها مدیون موفقیت هایشان در زمینه فضا بودند و اکثر مردم آنها را افراد گوشه‌گیری که زیاد تمایل به ارتباط اجتماعی ندارند می شناختند، اما با ظهور مهندس ایرانی تبار ناسا با مدل موی تاج خروسی چیزی که به اندازه موفقیت در فیسبوک و توییتر سر و صدا به راه انداخت و باعث جلب توجه شد مدل موی تاج خروسی بابک فردوسی بود.
به طوری که تعداد طرفداران او در فضای مجازی و علی الخصوص توییتر از ۲۰۰ نفر ناگهان و به طور غافل‌گیر کننده‌ای به ۴۶ هزار نفر رسید. روزنامه لس‌آنجلس تایمز گفتگو با مهندس بابک فردوسی انجام داد و بابک فردوسی در گفتگو با این روزنامه گفته است هرگز تصورش را نمی‌کردم که مدل موهای من برای جوانان و طرفدارانم آنقدر جذاب باشد که نظرشان را راجع به علم و فناوری تغییر بدهد و به این موضوع علاقه مند شوند.

بابک فردوسی همانطور که در قبل هم ذکر نمودیم مدیریت پرواز پروژه فضایی مریخ را به عهده داشته که ارزشی معادل 2.5 میلیارد دلار داشته است. در امریکا به مدل موی تاج خروسی «موهاک» می گویند. پس از موفقیت کاوشگر ناسا در فرود به مریخ و مشهور شدن مهندس بابک فردوسی مردم اورا مرد موهاکی صدا می زنند.
بابک امسال نوزدهمین سالی است که با اداره کل ملی هوانوردی و فضای امریکا «ناسا» مشغول همکاری است.
یکی از پروژه‌هایی که او در آن مشارکت داشت، پروژه مریخ‌نورد کنجکاوی یا (Curiosity Rover) بود که در سال ۲۰۱۲ با موفقیت روی سطح مریخ فرود آمد. تصاویری که از مرکز کنترل این مریخ‌نورد در آن سال منتشر شد، باعث شهرت ناگهانی بابک فردوسی شد.
در این تصاویر مو‌های بسیار متفاوت بابک توجه بسیاری را به خود جلب کرد؛ مدلی مشابه قبایل سرخ‌پوستی که با تصور رایج دنیا از ظاهر اتوکشیده دانشمندان فاصله زیادی داشت. البته در کنار مدل موها، بی‌انصافی است اگر از اشک‌های شوق بابک یاد نکنیم.

خانواده

پدر بابک، دکتر علی فردوسی، جامعه‌شناس و از علاقه‌مندان به شعر فارسی است. وقتی بابک یازده ساله بود، خانواده‌اش به ژاپن مهاجرت کردند. او دوران دبیرستان خود را در ژاپن سپری کرد و در همین دوران با آشنایی با ادبیات علمی – تخیلی و کار‌های نویسنده‌هایی، چون آرتور سی کلارک و در کنار آن سریال «پیشتازان فضا» به موضوع فضا علاقه پیدا کرد.
برای تحصیل در دانشگاه، رشته هوافضا را انتخاب کرد و کارشناسی خود در این رشته را از دانشگاه واشنگتن گرفت و سپس در ام‌آی‌تی کارشناسی ارشد خود در این رشته را دریافت کرد.
زمان کوتاهی بعد از دریافت کارشناسی ارشد، همکاری خود با ناسا را آغاز کرد و از سال ۲۰۰۳ به این طرف در پروژه‌های مختلف و معروفی از ناسا از جمله مریخ‌نورد کنجکاوی همکاری داشته است.

مدیر پرواز فناوری برتر سال ۲۰۱۲

برنامه مریخ‌نورد کنجکاوی، برنامه‌ای خاص در نوع خود بود.
این پروژه آنقدر اهمیت داشت که در سال ۲۰۱۲ به عنوان فناوری برتر سال، از آن تقدیر شد. در نظر داشته باشید که رتبه دوم این جایزه در آن سال، عینک گوگل بود؛ فناوری‌ای که شاید بسیاری از ما درباره آن چیز‌هایی شنیده باشیم.
اما شاید با خود فکر کنید که در شرایطی که این اولین مریخ‌نورد نبود، چطور جایزه فناوری برتر سال به آن تعلق گرفته است؟
بخشی از اهمیت این پروژه در بحث نحوه فرود این مریخ‌نورد است.
مدیر پرواز مأموریت مریخ‌نورد کنجکاوی درباره اهمیت نحوه فرود این مریخ‌نورد این‌طور توضیح می‌دهد:

«در سال‌های ۱۹۹۷ و ۲۰۰۴ مریخ‌نورد‌ها برای فرود از سیستم کیسه هوا استفاده می‌کردند تا فرودی نرم داشته باشند. همزمان با سنگین‌تر شدن عملیات‌ها، این کیسه‌های هوا باید به شکلی قابل توجه بزرگ می‌شدند.در مریخ‌پیمای «دیسکاوری»، اما سیستمی استفاده شد که در زمان فرود موشک حمل‌کننده مریخ‌نورد، بالای مریخ‌نورد قرار می‌گرفت و به این ترتیب به مریخ‌نورد اجازه می‌داد تا مستقیم روی چرخ‌هایش فرود بیاید. مزیت این روش این بود که مریخ‌نورد بلافاصله بعد از فرود می‌توانست شروع به حرکت کند و نیازی نبود تا ابتدا روی سطحی بالاتر برود (به عنوان مثال اگر موشک حمل‌کننده زیر مریخ‌نورد قرار می‌گرفت) تا بعد از آن بتواند شروع به حرکت روی سطح مریخ کند.»

اشتباه، بهترین روش یادگیری است!

پروژه‌هایی در سطح مریخ‌نوردها، پروژه‌هایی طولانی و چند ساله هستند.
در طول این چند سال، گروه‌های مختلف باید با همدیگر همکاری کنند و البته همه آن‌ها به دفعات شاهد شکست تلاش‌هایشان هستند.
بابک در این خصوص، به نکته بسیار قابل‌تامل و جالبی اشاره می‌کند:

«پروژه‌های مربوط به مریخ، پر از تجربه شکست هستند. برای همین هم ما سعی می‌کنیم از هر کدام از این شکست‌ها درس بگیریم و تا جایی که می‌شود موارد را ابتدا این جا روی زمین تست کنیم. برای من، اشتباهات بهترین روش برای یادگیری هستند، چراکه به این ترتیب متوجه می‌شوم که چه چیز‌هایی کار نمی‌کند و من به این ترتیب بیشترین میزان یادگیری را دارم.»

در خانه خیلی بیشتر کار می‌کنم

بابک درباره پروژه فعلی و برنامه روزانه‌اش می گوید:

«هم اکنون من با پروژه نیسار (NISAR) همکاری دارم. نیسار ماهواره دیده بانی است که قرار است در اواخر سال ۲۰۲۲ به بهره‌برداری برسد. این پروژه با همکاری برنامه فضایی هندی در حال انجام است و هدف از آن پیدا کردن شناختی بهتر از تغییرات کره‌زمین است.
از وقتی که ناچار به ماندن در خانه هستیم (به خاطر شیوع کرونا) من خیلی بیشتر کار می‌کنم. کار من نیازمند هماهنگی با افراد مختلف است و برای همین روز‌های من ترکیبی از جلسات و بخشی هم کار‌های انفرادی است. حالا که ما داریم به زمان بهره‌برداری نزدیک‌تر می‌شویم، من زمانی را هم برای این که به محل کار بروم و مدل مهندسی فضاپیما را تست کنم، اختصاص می‌دهم. اگر زمان اجازه می‌داد، دوست داشتم وقتی را برای بازی سافت‌بال با همکارانم، رفتن به کوه و صرف زمان بیشتر در فضا‌های باز اختصاص دهم.»

نکاتی ظریف درباره آرایش مو‌ی بابک

اما موضوع مو‌های بابک فردوسی، موضوعی است که نمی‌شود بی‌تفاوت از کنار آن رد شد. مو‌های بابک به ویژه وقتی حرفه او و جایی که مشغول به کار است، در نظر گرفته می‌شود، بسیار به چشم می‌آید. در سال ۲۰۱۲ و بعد از فرود موفقیت‌آمیز مریخ‌نورد کنجکاوی، یکی از موضوعاتی که به شدت مورد توجه قرار گرفت مو‌های این دانشمند ایرانی‌تبار ناسا بود.
البته توجه رییس‌جمهور وقت امریکا به مو‌های او و توصیف او به عنوان «آقای موهاک» هم در این شهرت بی‌تأثیر نبود. توجه به او در این زمینه آنقدر زیاد بود که طبق گزارش واشنگتن‌پست باعث شد بعد از انتشار عکس‌هایی از او در زمان فرود کنجکاوی، او تنها در یک روز نزدیک به ده هزار دنبال‌کننده جدید در توئیتر پیدا کند.

البته نکات ظریفی هم درباره مو‌های او وجود دارد که بد نیست آن‌ها را مرور کنیم.
او موهایش را متناسب با مراحل پروژه شکل می‌دهد. به عنوان مثال در زمان پرتاب مریخ‌نورد از زمین، او موهایش را قرمز و طلایی روشن کرده بوده تا بازنمایی از شعله‌های آتش موشک حمل‌کننده باشد.

در زمان فرود مریخ‌نورد هم مو‌های تاج خروسی قرمز او اشاره به لقب مریخ یعنی سیاره سرخ داشت.
مدل مو‌های او در برخی موقعیت‌ها شباهت‌هایی با آرایش مو‌های شخصیت‌های فیلم‌های علمی – تخیلی دارد و همین موضوع به جذابیت ماجرا اضافه کرده است.
به چالش کشیدن کلیشه‌های مربوط به افراد شاغل در حوزه فضانوردی از دیگر نکاتی است که بسیاری معتقدند فردوسی با مدل موهایش به خوبی آن را انجام داده است.
البته اگر شما دنبال‌کننده بابک فردوسی در فضا‌های مختلف باشید، احتمالاً به خوبی می‌دانید که شخصیت او ظاهراً بخش بازیگوشی دارد که گاهی خودش را با مدل مو‌هایش نشان می‌دهد و گاهی در مدل ژست گرفتن‌هایش در زمان عکس گرفتن. اگر تصور می‌کنید که او تنها فرد شاغل در ناساست که در کلیشه‌های قدیمی دانشمندان نمی‌گنجد، سخت در اشتباهید.
چه این که در یکی از گفت‌وگوهایش بابک فردوسی به موضوع «کلوب نان» در محیط کارش اشاره کرده؛ کلوبی که اعضای آن به نوبت نان می‌پزند و سر کار می‌برند. بابک دراین باره می گوید:

«من خیلی خوشحالم از این که می‌بینم افراد بیشتری هستند که در محیط کار و حوزه‌های علمی و مهندسی، خودشان هستند. فکر می‌کنم مشکلاتی که ما روی حل آن‌ها کار می‌کنیم، نیاز به افرادی متفاوت با تنوعی بالا در تجربیات قبلی دارد. پس هرچه بتوانیم افرادی را جذب کنیم که خود واقعی‌شان را به محیط کار می‌آورند، این یگانگی آن‌ها کمک خواهد کرد.»

برای کار در این حوزه لازم نیست مهندس باشید!
از آنجا که دور از ذهن نیست که بخشی از خوانندگان صفحه با خواندن این مطلب علاقه‌مند به کار در حوزه فضا بشوند، اطلاع از نظر بابک در این خصوص احتمالاً برایشان جالب خواهد بود. این‌که افراد در چه مهارت‌هایی باید قوی باشند تا شانس بهتری برای آغاز به کار در مراکز فضایی پیشرو را داشته باشند.
بابک در توضیح این مسیر می‌گوید:
«من آدم خوش‌شانسی هستم که کارم را این جا شروع کردم. پیدا کردن کار در چنین محیطی به سوابق افرادبستگی دارد، اما تصور می‌کنم که برای مشغول شدن به کار افراد باید شهروندی آن کشوری را که پروژه در حال انجام در آن است داشته باشند. البته برخی شرکت‌ها هستند که توجهی به شهروندی افراد ندارند، پیشنهاد من پیدا کردن آن شرکت‌ها و در صورت امکان شروع به کار در آن‌هاست.
در عین حال علاقه‌مندان به این حوزه باید بدانند که در این زمینه شاغلان کار‌های متنوعی انجام می‌دهند. به عنوان مثال ما افرادی را داریم که با تولید آثار هنری به ما کمک می‌کنند تا مردم را با سفینه‌های فضایی آشنا کنیم یا نویسنده‌هایی داریم که به ما کمک می‌کنند تا بتوانیم مباحث علمی و فناوری را توضیح دهیم. به عبارتی شما برای کار در این حوزه لازم نیست حتماً مهندس یا دانشمند باشید.»

شاهنامه را خوانده‌ام

همان‌طور که البته می‌شد حدس زد از بین شعرای بزرگ، بابک بیش از همه با فردوسی آشنایی دارد. این دانشمند ایرانی تبار ناسا درباره میزان آشنایی با شاعران ایرانی می‌گوید: «من به صورت کلی با شاعران آشنایی دارم، اما بیشتر فردوسی را می‌شناسم؛ و در دوران دانشگاه شاهنامه را خوانده‌ام. درباره موسیقی من احتمالاً خیلی عقب باشم چرا که آشنایی من با این حوزه از کانال والدینم اتفاق افتاده است.
من شجریان، فرهاد و … را دوست دارم. گاهی اوقات البته کار‌های جدید هم گوش می‌دهم، اما بیشتر همین مواردی را که گفتم، گوش داده‌ام.»

قرمه‌سبزی غذای محبوبم است!

درباره غذا، خورشت قرمه‌سبزی دست‌پخت پدرم، غذای محبوبم است و من امیدوارانه منتظرم تا به زودی بتوانم به دیدار خانواده‌ام بروم و قرمه‌سبزی بخورم!

منبع: ماهنامه دنیای پردازش

مطالب جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *