logo03

عربستان، امارات و قطر در آستانه گذار از انرژی

عربستان، امارات و قطر در آستانه گذار از انرژی
تنوع‌بخشی به منابع اقتصادی در دوران گذار انرژی یکی از دغدغه‌های عمده کشورهای تولیدکننده انرژی است؛ چرا که اقتصاد کشورهای منطقه اکثرا وابسته به صادرات انرژی است و برخی کشورها مثل عربستان سعودی با سرمایه‌گذاری در بخش پالایشگاهی کشورهای مصرف‌کننده انرژی، هم‌اکنون به‌صورت تدریجی و عملی، اقتصاد دوران گذار انرژی را شروع کرده‌اند

دنیای پردازش آنلاین: عربستان سعودی و امارات در سال‌های اخیر در زیرساخت‌ انرژی کشورهای حوزه آسیای میانه و قفقاز نیز سرمایه‌گذاری کرده‌اند. قطر هم با توجه به اینکه بزرگ‌ترین تولیدکننده ال‌ان‌جی جهان است، از این قافله عقب نمانده و شرکت قطرانرژی در سال‌های اخیر در پروژه‌های انرژی خاورمیانه‌، دریای مدیترانه و حتی آمریکا نیز سرمایه‌گذاری کرده است.

صنعت پتروشیمی در سال‌های آینده به محل رقابت عربستان سعودی و امریکا  تبدیل خواهد شد. در همین حال، ایران که برای دور زدن تحریم‌ها از صادرات محصولات پتروشیمی بهره می‌گرفت، در هفته‌های اخیر با کمبود گاز طبیعی مواجه شده است. مسأله‌ای که باعث شد دولت ابراهیم رئیسی برای مدیریت ابر بحران انرژی گاز واحدهای پتروشیمی را قطع و مشکلات صنعت پتروشیمی ایران را تشدید کند.

قرارداد جدید قطر با شرکت شورون فیلیپس امریکا

بحران انرژی فرصت مناسبی برای تداوم نقش مهم قطر و امریکا در بازار جهانی گاز و به‌ویژه امنیت انرژی اروپا بود. قطر در تابستان گذشته توانست نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار برای توسعه صنعت ال‌ان‌جی خود سرمایه خارجی جذب کند و تقریباً اکثر شرکت‌های بزرگ انرژی دنیا در پروژه جدید ال‌ان‌جی قطر در گنبد شمالی (پارس جنوبی) مشارکت کردند. ظرفیت تولید ال‌ان‌جی قطر در شرایط فعلی ۷۷ میلیون تن در سال است و با سرمایه‌گذاری ۲۹ میلیارد دلاری سال ۲۰۲۲، قرار است در سال ۲۰۲۶ به ۱۱۰ میلیون تن در سال برسد.

در این بین، قطر به صنعت پتروشیمی هم توجه خاصی داشته است تا بتواند نقش و سهم خود در بازار منطقه‌ای و به‌ویژه شرق آسیا را به‌تدریج افزایش دهد و همچنین در روند گذار انرژی گام مهمی بردارد.

قطر جمعه هفته گذشته در راستای اقتصاد دوران گذار انرژی و افزایش سطح روابط اقتصادی با امریکا، برای احداث بزرگ‌ترین مجتمع پتروشیمی خاورمیانه با شرکت شورون فیلیپس امریکا قراردادی شش میلیارد دلاری امضا کرد. بر اساس این قرارداد، شرکت قطر انرژی قرار است تا سال ۲۰۲۶، مجتمع رأس لفان را به عنوان بزرگ‌ترین مجتمع پتروشیمی خاورمیانه با ظرفیت تولید سالانه ۳.۸ میلیون تن احداث کند. خوراک این مجتمع نیز گاز طبیعی خواهد بود.

نکته جالب‌توجه اینکه پروژه جدید ال‌ان‌جی قطر نیز قرار است در سال ۲۰۲۶ به بهره‌برداری برسد و قطر در ماه‌های گذشته دو قرارداد بلندمدت صادرات ال‌ان‌جی با چین و آلمان امضا کرده است. امضای قرارداد ساخت بزرگ‌ترین واحد پتروشیمی خاورمیانه نشان می‌دهد که قطر پیش از بهره‌برداری از پروژه ال‌ان‌جی خود، فروش بخشی از تولیدات آن را تضمین کرده و پروژه پتروشیمی قطر نیز نشان می‌دهد که قطر برای فروش ال‌ان‌جی و گاز طبیعی خود در آینده دغدغه‌ای نخواهد داشت.

اکتبر ۲۰۲۲ اعلام شد که سازمان سرمایه‌گذاری قطر در نظر دارد در زیرساخت‌های انرژی امریکا سرمایه‌گذاری کند. بر اساس اعلام رسانه‌های امریکایی، سازمان سرمایه‌گذاری قطر برای خرید شرکت امریکایی Con Edison Clean Energy Business (CEB) که در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر امریکا فعالیت دارد، هفت میلیارد یورو پرداخت خواهد کرد. با این حجم سرمایه‌گذاری، قرار است ظرفیت تولید انرژی‌های تجدیدپذیر امریکا دو برابر شود و به هفت هزار و ۲۰۰ مگاوات برسد.

باید در نظر داشت که در دسامبر ۲۰۱۸ هم اعلام شد شرکت قطر پترولیوم قصد دارد حدود ۲۰ میلیارد دلار در بخش انرژی  امریکا سرمایه‌گذاری کند. «سعد الکعبی»، رییس و مدیرعامل شرکت دولتی نفت قطر، در این مورد گفته بود که قطر طی پنج سال آینده، حدود ۲۰ میلیارد دلار در پروژه‌های مختلف انرژی در امریکا سرمایه‌گذاری خواهد کرد. بنابراین سرمایه‌گذاری اخیر هفت میلیاردی یورویی قطر در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر بخشی از برنامه بلندپروازنه قطر بوده است.

قرارداد جدید سرمایه‌گذاری قطر در زیرساخت‌های انرژی امریکا نوامبر ۲۰۲۲ امضا شد. بر اساس این قرارداد، شرکت فیلیپس کمیکال و شرکت قطرانرژی برای ساخت واحد پتروشیمی با هدف تولید پلیمر به ارزش ۸.۵ میلیارد دلار در تگزاس به توافق رسیدند. این توافق بخشی از اقدام بزرگ‌تر شرکت‌های نفتی دو کشور است که برای دوران گذار انرژی آماده می‌شوند. روند گذار انرژی نیازمند سوخت‌های فسیلی است و در دوران گذار انرژی، نفت و گاز برای تولید کالاهایی مثل پلاستیک، ضروری‌اند.

انتظار می‌رود این تأسیسات در سال ۲۰۲۶ به بهره‌برداری برسند. در مورد تولیدات این واحد پتروشیمی هم باید گفت که پلی‌اتیلن، رایج‌ترین پلاستیک، برای تولید کالاها، لوله و بسته‌بندی است.

قطر با استفاده از گاز طبیعی میدان مشترک پارس جنوبی هم بزرگ‌ترین تولیدکننده ال‌ان‌جی جهان شده است و هم برای دوران گذار انرژی و اقتصاد مستقل از صادرات نفت و گاز آماده می‌شود. در همین حال ایران با داشتن دومین ذخایر اثبات‌شده گاز طبیعی در دنیا، با ابر بحران انرژی روبرو است و در روزهای گذشته کمبود گاز طبیعی در شبکه سراسری و تداوم ناترازی در تولید و مصرف گاز طبیعی باعث شد مدارس و ادارات این کشور از اردبیل تا بوشهر تعطیل شوند و به اکثر ادارات دولتی دورکاری توصیه شده است.

برای تولید روزانه چهار میلیون بشکه نفت و تأمین فراورده‌های نفتی موردنیاز در ایران هم ۶۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری لازم است. به منظور جلوگیری از خام‌فروشی و ورشکست شدن واحدهای پتروشیمی‌ها ۴۰ میلیارد دلار و برای جلوگیری از قطعی برق، ۲۲ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری لازم است

نگاهی به آمار صنعت انرژی به‌ویژه در بخش سرمایه‌گذاری موردنیاز مشخص‌کننده وضعیت وخیم صنعت انرژی ایران است. ایران برای تبدیل نشدن به واردکننده نفت و گاز طبیعی به حداقل ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد. با توجه به افزایش رشد مصرف سالانه گاز طبیعی در ایران، برای تأمین گاز طبیعی موردنیاز در هشت سال آینده باید ۸۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری شود.

برای تولید روزانه چهار میلیون بشکه نفت و تأمین فراورده‌های نفتی موردنیاز در ایران هم ۶۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری لازم است. به منظور جلوگیری از خام‌فروشی و ورشکست شدن واحدهای پتروشیمی‌ها ۴۰ میلیارد دلار و برای جلوگیری از قطعی برق، ۲۲ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری لازم است. حال با توجه به تداوم تحریم‌ها و توقف مذاکرات هسته‌ای، این سؤال مطرح است که این میزان سرمایه‌گذاری از کدام منبع تأمین خواهند شد؟

 گذار انرژی نیازمند اقتصادی مبنی بر انرژی‌های سبز و پاک است. نکته‌ای که باید موردتوجه قرار گیرد این است که روند گذار انرژی بدون منابع مالی هنگفت و فناوری پیشرفته امکان‌پذیر نیست.

منبع: independent

مطالب جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *